Tijdens deze toolbox besteden we aandacht aan veiligheidsbewustzijn. Maar wat is veiligheidsbewustzijn eigenlijk?
Veiligheidsbewustzijn betekent, dat iedereen zich bewust is van de mogelijke gevaren en bijbehorende risico's van bepaalde werkzaamheden én in staat is om de risico’s te beheersen met als doel de werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier uit te voeren.
Ondanks alle aandacht voor veiligheidsrisico’s vinden er helaas nog altijd ongevallen in de bouw- en infrasector plaats. Omdat iedereen recht heeft op een veilige werkplek en een veilige werkomgeving, kunnen we dit alleen realiseren als we ons daar met z’n allen voor inzetten. Iedereen moet daaraan zijn/haar steentje bijdragen en daarin zijn/haar verantwoordelijkheid nemen. “Bewust iedere dag, iedere medewerker veilig en gezond weer thuis!”
Naast onder andere het (pro)actief deelnemen aan toolboxen, startwerkgesprekken, instructie en opleiding horen daarbij zeker ook:
Dit zijn dé manieren om de veiligheid op de werkplek te bevorderen en het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Als we dit continue blijven doen, ontstaat er tevens een sterke en gezonde veiligheidscultuur binnen GMB Leidingtechnieken.
N.B. Melden kan via de Zó Veilig-app (tegel ‘Melden’)!
Veiligheidsbewustzijn is van levensbelang. Waarom eigenlijk?
Misschien vanzelfsprekend, maar veilig(er) werken begint bij jezelf. Kijk dus vooral wat jij zelf kunt bijdragen aan een veilige werkplek of een veilige werkomgeving. Dat begint met het bewustzijn van de potentiële gevaren en bijbehorende risico's. GMB is ervan overtuigd, dat veiligheidsbewustzijn en gewenst gedrag samen bijdragen aan een veilige werkomgeving, een prettige uitdagende werksfeer en een goed projectresultaat. Kortom: Bijdragen aan het terugdringen van het aantal (bijna-)ongevallen en het waarmaken van onze ambities.
Door de gemeenschappelijke veiligheidswaarden ter harte te nemen en elkaar daarbij te helpen, kunnen we met trots veilig werken. Maar… wat zijn die veiligheidswaarden ook alweer?
Gewenst gedrag vormt de feitelijke norm binnen GMB en wordt van een ieder verwacht. Voorbeelden van gewenst gedrag zijn onder andere:
Geef het goede voorbeeld
Spreek andere aan en accepteer aangesproken te worden
Wees goed voorbereid
Wees proactief
Lees de volgende stellingen en bepaal of je het mee eens of oneens bent:
En verder...
Realiseer je, dat we elkaar hard nodig hebben om er een veilige werkplek en een veilige werkomgeving van te maken en niet iedereen zich altijd bewust is van onveilige situaties of onveilig handelen. Help elkaar en waardeer het ook als anderen jou helpen om het werk of de omgeving veiliger te maken. Op deze wijze en met het programma ‘Zorg voor elkaar’ van Leidingtechnieken creëren we samen een veilige werkplek en werkomgeving en bouwen we aan een sterke en gezonde veiligheidscultuur!
En bedenk…